Gastles ‘gezonde leefstijl’ voor nieuwkomers


In het kader van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht ontwikkelde ik samen met stichting Ecokids een speciale gastles ‘gezonde leefstijl’. De les is bedoeld voor volwassen nieuwkomers die vrijwillig of verplicht Nederlands leren. Doel van de les is om allerlei aspecten van gezond leven te bespreken en de deelnemers meer bewust te maken van gezonde en minder gezonde keuzes. In de afgelopen jaren heb ik deze les al een aantal keren met veel plezier en met succes gegeven. Omdat Ecokids als doelgroep primair schoolkinderen heeft, is besloten dit aanbod los te koppelen van deze stichting. Sinds januari 2020 mag ik als Mevrouw SchrijfTaal deze lessen zelf aanbieden.


Een taalcafé in Amsterdam Geuzenveld, waar ik mijn gastles gaf


Volle boodschappentas

Als gastdocent bezoek ik de groepen met een volle boodschappentas. Daarin zitten levensmiddelen en andere producten die aanleiding geven tot een uitgebreid gesprek over gezond leven. Ik nodig de deelnemers uit door middel van vragen, zoals: Welk product vind je lekker en welk is gezond? Kunnen lekker en gezond samengaan? Daarbij maak ik ook gebruik van de piramide voor een gezonde leefstijl, een model waarin niet alleen voeding , maar ook andere aspecten van gezond leven worden weergegeven. Denk hierbij aan beweging, maar ook aan voldoende rust nemen.

Het gesprek is altijd levendig en leerzaam. Wie wil er nu niet praten over voeding en andere leefgewoonten? Het blijft ook een taalles, want er worden allerlei nieuwe woorden en begrippen geleerd die de cursisten aan hun woordenschat kunnen toevoegen en in latere lessen gebruiken. De concrete producten maken de les tastbaar en er kunnen dingen geproefd worden. Ook kunnen cursisten namen van voedingsmiddelen op een speciaal werkblad noteren en thuis op de koelkast hangen.


Taalgroep in Amsterdam Osdorp, met hun vaste taaldocent

Wilt u meer informatie over de les, of wilt u mij als gastdocent ontvangen, dan kunt u contact opnemen per mail: schrijftaal@ziggo.nl of telefonisch: 06 – 4630 7175


About Wilma

Mevrouw SchrijfTaal heet in werkelijkheid Wilma van den Akker en is schrijfster en docent. In 2008 verscheen haar poëziebundel Nageljongenstraat. In 2010 richtte zij SchrijfTaal op. In 2014 schreef zij (in opdracht) 'Wij van Jaargang 1965'. In 2020 kwam haar roman ''Een Veilige Plek' uit. Zij geeft schrijfcursussen en online schrijfbegeleiding aan uiteenlopende doelgroepen. Specialisme: poëzie.
This entry was posted in home, Schrijfcursussen en workshops and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *